Sos do tego makaronu bazuje na uwielbianym warzywie. To szybkie danie obiadowe zrobisz za grosze

Dodano:
Makaron z cebulą Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny i pyszny sos do makaronu, oto i on. Zrobicie go z pospolitego, taniego warzywa i kilku aromatycznych dodatków. Danie przyrządza się dosyć szybko. Jest proste, ale ma głęboki smak.

Większość sosów do makaronu jest dziełem kuchni włoskiej. Ten jednak pochodzi z kuchni francuskiej, która charakteryzuje się prostotą i wyrafinowanym smakiem. I taki właśnie jest makaron z karmelizowaną cebulą, który składem nawiązuje do słynnej zupy cebulowej. Oprócz pospolitego warzywa, do sosu dodaje się też tymianek, ser i śmietankę. Za ich sprawą potrawa zyskuje niepowtarzalny smak.

Na czym polega karmelizacja cebuli?

Cebula to warzywo charakteryzujące się ostrym, wyrazistym smakiem. Mało kto by podejrzewał, że zawiera cukier. A jednak zawiera go całkiem sporo. Dzięki temu w czasie smażenia na tłuszczu, warzywo zaczyna robić się złociste i nabiera słodkawego smaku. Trzeba je jednak smażyć na niedużym ogniu, często mieszając. By przyspieszyć proces karmelizacji i nadać cebuli odpowiedni smak, w czasie smażenia warto ją oprószyć cukrem i solą.

Jak zrobić makaron z karmelizowaną cebulą?

Przygotowanie makaronu z karmelizowaną cebulą to niezwykle prosta sprawa. Cebulę trzeba tylko pokroić w krążki, a potem zrumienić ją na maśle lub oleju. Gdy zrobi się miękka i złocista, należy dodać do niej kilka składników aromatyzujących, a także ser i śmietankę. Za ich sprawą powstanie doskonały sos, do którego wystarczy dodać ugotowany makaron i całość chwilę podgrzać, często mieszając.

Przepis: Makaron z karmelizowaną cebulą

Szybkie danie obiadowe na bazie makaronu i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
600 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g makaronu (penne, rigatoni lub fettuccine)
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub białego wina
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 g sera Gruyère lub Parmezan
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Karmelizowanie cebuliCebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę, szczyptę soli i cukru. Smaż na małym ogniu 25-30 minut, mieszając co kilka minut. Gdy cebula stanie się złocista, dodaj ocet balsamiczny i bulion. Gotuj jeszcze 5 minut, aż cebula wchłonie płyn i zrobi się jeszcze bardziej miękka.
  2. Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki wody po gotowaniu makaronu (przyda się do sosu).
  3. Łączenie składnikówDo karmelizowanej cebuli dodaj świeży tymianek i pieprz. Wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Stopniowo dodawaj starty ser i trochę wody z makaronu, aby powstał kremowy sos. Na koniec dolej śmietankę i całość wymieszaj.

Jak podać makaron z karmelizowaną cebulą?

Makaron z karmelizowaną cebulą przed podaniem można posypać startym serem Gruyère lub Parmezanem. Doskonałego smaku doda mu też świeży tymianek. Do potrawy warto zaserwować świeżą, chrupiącą bagietkę, a także kieliszek białego, wytrawnego wina.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...